Bureau voor training en intervisiebegeleidingDe trainingenwerkwijzede TrainerContactLeuke Linkshuis aan huis raadselsReacties en aanbevelingenFoto's
De hoedentechniek
Creatief denken
Mindmapping
Het brein en leren
Studievaardigheden voor jongeren
De hoedentechniek
                                        

Wat houdt die hoedentechniek in ?

Edward de Bono (1933) is de bedenker van de 'hoedentechniek'. De methode van de zes hoeden is een techniek die het denkproces opsplitst in zes denkrichtingen, voorgesteld door zes denkhoeden.

  • De rode hoed staat voor emotioneel; gebruik maken van intuitie. Het is meer een gevoelsoordeel dan een beargumenteerde rechtvaardiging.
  • De witte hoed staat voor informatief, feiten, cijfers en informatie verzamelen zonder interpretatie.
  • De gele hoed staat voor optimistisch, positief denken, voordelen opsommen; een poging tot rechtvaardiging.
  • De zwarte hoed staat voor kritisch, focus op de zwakke plekken en risico's. "advocaat van de duivel"; het onderkennen van gevaren.
  • De groene hoed staat voor de creatieve kijk, associatief, op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Het genereert alternatieve oplossingen waar je in eerste instantie niet aan denkt.
  • De blauwe hoed staat voor de controlerende kijk. De procesbewaker; houdt in de gaten of alles goed loopt. De blauwe hoed vat samen, analyseert, filtert en zorgt dat er een beslissing wordt genomen.
Door het denken op te splitsen heeft Edward de Bono verschillende mogelijkheden gecreëerd. Eén daarvan is 'parallel denken' . 'Parallel denken' staat voor 'met elkaar opdenken', denkkracht een zelfde richting op laten gaan. Dit in tegenstelling tot discussie en debat. Daardoor is het mogelijk om in een overleg uit de discussie en de strijd te blijven, maar om samen naar een goede, alternatieve oplossing te zoeken.
Door een hoed op te zetten stap je in een denkrol die er voor zorgt dat de gedachte en de persoon (ego) van elkaar gescheiden wordt. Op die manier kun je gedachten uiten zonder dat je erop afgerekend wordt.

Wat leert u in de training ?

In de training leert u:
  •  de betekenis van de 6 hoeden
  •  de juiste vragen stellen die passen bij de verschillende hoeden
  •  hoe u de hoedentechniek in kunt zetten.
Waar kunt u de hoedentechniek inzetten ?

De hoedentechniek is op heel veel verschillende manieren in te zetten.
Bijvoorbeeld bij:
- coachingsgesprekken
- overlegsituaties of vergaderingen
- in lessen
- voor jezelf om je gedachten te ordenen


Wanneer en waar is deze training ?

meer informatie hierover bij 'de werkwijze'


Bureau voor training en intervisiebegeleidingDe trainingenwerkwijzede TrainerContactLeuke Linkshuis aan huis raadselsReacties en aanbevelingenFoto's